top of page

7 Atelier voor bewustwording

www.fluisteralsjeblieft.nl


Nu we weten dat de oorspronkelijke pure Maya cultuur de wijsheidsweg van de Gnosis gaat, kunnen we een en ander beter begrijpen.

Gnosis is eeuwenoude wijsheid die destijds door de katholieke kerk in de ban werd gedaan.Gnosis is universeel en als zodanig niet aan tijd, volk of ras gebonden, wél kan het in de verschillende tradities andere accenten krijgen. Kennis van het Hart - die bij de Maya begint bij de mysterie dieren....

Een van de gnostische beginselen is: 'Zo binnen, zo buiten' en een ander: 'Zo boven, zo beneden'.

Andere passages spreken over de mens als een drievoudig wezen: geest met goddelijke vonk, ziel of psyche, en lichaam; drievoudig zoals God drievoudig is (Zin, Bewustzijn, Leven; of: Vader, Sophia / Heilige Geest, Zoon Christus) en de kosmos drievoudig is: geest, ziel en materie. De kunst is dan om ondanks onze twee- of drievoudigheid onze eenheid of heelheid te hervinden.

De interesse voor het thema 'gnosis' heeft na de vertaling van de Nag Hammadi-geschriften een enorme vlucht genomen. Er blijkt grote behoefte te bestaan aan meer inzicht in deze inspirerende teksten. Gnosis blijkt actueler dan ooit.

Gnosis: kennis, bewustzijn

In de gnostiek, maar ook in zowat alle oude mystiek, zijn er steeds zeven stappen te gaan, als mens en als mensheid: de zeven inwijdingsstappen.

De eerste stap is het je bewust worden en goed leren kijken, d.w.z. door de uiterlijke schijn heen het wezen der dingen, mensen en kosmos leren zien. Ook Plato refereert hiernaar.

De tweede stap is: stil zijn en het ego en het rationele verstand wat bescheidenheid aanleren, zelfbeheersing en ascese. Zo ga je open staan voor wat er dan komt, van binnen of van boven – in de gnostiek is dat hetzelfde. Open staan voor belevingen als zich deel weten van een groter geheel, ook voor verwondering, voor schoonheid en beseffen dat we niet alles kunnen bevatten met ons verstand.

Danielle van Dijk schrijft in haar boek: Maria Magdalena, de Lady van Glastonbure en Iona dat gnostici wisten dat het mannelijke en het vrouwelijke in volkomen harmonie en liefde samen moeten gaan en samen moeten werken. Dat gold voor hen op drie niveaus: allereerst in de mens zelf (de vrouwelijke en mannelijke krachten in de eigen ziel) - Dan in de liefdesrelatie tussen man en vrouw en tenslotte (of wellicht de eerste) in de wereld van de geest - de God en de Godin als gelijkwaardige energieën, de kosmische energieën.

Zolang wij ons eenzijdig opsluiten in het mannelijke in ons en het vrouwelijke in ons ontkennen, of omgekeerd is het van groot belang beide aspecten in onszelf tot leven te brengen, te herkennen en hemel en aarde (zo boven, zo beneden) te verenigen.


Hartegroet, Joke

fluisteralsjeblieft

Recent Posts

See All

HUMAN.

bottom of page