top of page

Chakra's meditatie


OSHO Chakra Sounds Meditatie

Deze meditatie kan je elk moment van de dag doen. Ze maakt gebruik van stemgeluiden om de chakra’s* of energiecentra te openen en te harmoniëren, terwijl je er je bewustzijn op richt. Ze kan je in een diepe, vredige, innerlijke stilte brengen door òf zelf je eigen geluiden te maken, of door enkel naar de muziek te luisteren en de klanken in je te voelen..


* In plaats van aan de oppervlakte liggen alle chakra’s diep binnenin het lichaam. De volgende ‘kaart’ wordt gebruikt om hun locaties bij benadering aan te geven:1. basischakra: het sekscentrum:  lagere deel van het bekken2. sacraalchakra:  vlak onder de navel3. zonnevlekchakra:   boven de navel, onder het borstbeen4. hartchakra:  in het midden van de borst5. keelchakra:  de hals6. derde oog-chakra:  tussen de wenkbrauwen7. kruinchakra:  bovenop het hoofd              

Deze meditatie moet gedaan worden met de speciale Osho Chakra Sounds Meditatie muziek, die de verschillende fasen aangeeft en energetisch ondersteunt.

.

Instructies:De meditatie duurt een uur en heeft twee fasen. Houd je ogen steeds dicht.

Eerste fase: 45 minuten

Ga comfortabel staan of zitten, of ga liggen als je dat liever doet. Houd je rug recht en je lichaam in een losse houding. Adem bij voorkeur in je buik en niet in je borst. De klanken worden gemaakt met je mond open en je kaak ontspannen, waarbij je je mond de hele tijd openhoudt. Sluit je ogen en luister naar de muziek; als je wilt, begin dan met in het eerste chakra geluiden te maken. Je kunt een enkele toon vormen of je kunt de toon variëren. Laat je leiden door de muziek, hoewel je met je eigen klanken creatief kunt zijn. Terwijl je naar de klank van de muziek luistert of naar de klanken die je zelf maakt, voel dan de klanken precies in het centrum van het chakra trillen, zelfs als het aanvankelijk lijkt op verbeelding.


Verbeeldingskracht kan gebruikt worden om ‘afgestemd te raken op iets dat er al is.’ Blijf de meditatie dus doen, ook al voelt het misschien alsof je je de chakra’s verbeeld. Met bewustzijn kan je verbeeldingskracht je naar een ervaring van de innerlijke vibraties van elk centrum leiden. Na het maken van geluiden in het eerste chakra, hoor je de tonen veranderen naar een hogere toonhoogte – dit is het teken om de klanken in het tweede chakra te gaan horen en voelen. Als je dat wilt, kun je ook doorgaan met het maken van geluiden. Dit proces wordt herhaald tot bovenaan het zevende chakra. Naarmate je van chakra naar chakra gaat, laat je klanken hoger worden in toon. Na het luisteren en geluid maken in het zevende chakra, gaan de tonen door alle chakra’s elke keer met één omlaag. Als je de tonen omlaag hoort gaan, luister en maak in elke chakra geluid. Voel het binnenste van je lichaam zo hol worden als een bamboo fluit, waarbij het de klanken vanaf de top van je hoofd naar beneden laat resoneren, helemaal tot het onderste van je torso.


Aan het einde van de reeks hoor je een pauze voordat de volgende reeks begint. Deze op- en neergaande beweging van klank wordt driemaal herhaald gedurende een totaal van 45 minuten. Nadat je vertrouwd bent geworden met de meditatie, kun je er door visualisatie een andere dimensie aan toevoegen – door de visuele voorstellingen toe te laten die in je verbeelding verschijnen als je je op elk chakra richt. Het is niet nodig voorstellingen te creëren, wees er enkel ontvankelijk voor als die zich voordoen. De voorstellingen kunnen kleuren zijn, patronen, of beelden uit de natuur. Wat in je bewustzijn verschijnt kan visueel zijn, of het kan als een gedachte verschijnen – je kunt bijvoorbeeld aan ‘goud’ denken of een kleur zien in je verbeelding.


Tweede fase: 15 minutenGa na de laatste reeks klanken met gesloten ogen zitten of liggen. Blijf in stilte en concentreer je niet op iets in het bijzonder. Word je bewust van wat ook maar binnenin je gebeurt, en sla het gade – ontspannen en zonder enig oordeel een getuige blijven.

Recent Posts

See All

HUMAN.

bottom of page